Lane's End

Client:
Private Client

Architect:
John Murray Architects

Contractor:
3b construction

A new build house for an artist located at the end of a lane with a dense, urban nature and a mews type character. There are distant roof top views to the north and north east.

The form is 1 ½ storey, L shaped arranged around a sunny garden space enclosed with high walls and fences. The upper floor contains a north lit artist’s studio. The lower floor contains public rooms with south east glazing facing the walled garden. The design accommodates a detailed list of client requirements.

The external materials include slate, standing seam zinc, facing brick and natural sandstone. The existing derelict garage was taken down and the sandstone reused in the boundary walls. The windows and doors are timber framed with aluminium cladding. The fabric is highly insulated and constructed to minimise air infiltration. The heating system utilises an air source heat pump.

A new home with a secret garden close to the centre of town.

“I really like their proactive approach, they are not scared to take things on and get stuck in, they are a breath of fresh air.”

John Murray, Architect

Saltire Medal

Saltire Society Housing Design Award

« back to residential