The Houl

Client:
Private Client

Architect:
Simon Winstanley Architects

Contractor:
3b construction

 The objective was to create a contemporary, single-storey 'long house', which is recessive in the landscape, sustainable in its construction and very low in energy consumption.

The architect aimed for zero net carbon dioxide emissions for all energy use in the house.

The design uses lightweight, highly insulated steel and timber frame construction, clad in cedar weatherboarding, which was allowed to weather to a natural silver grey colour. The roof finish is pre-weathered, grey, standing seam zinc.

Windows and external doors are triple glazed, high performance timber, painted grey. All insulation levels are to Passivhaus standards.

RIBA 2011 Award Winner

Residential Design Award 2010

“I really enjoyed working with them, they are forward thinking and have
all the skills and trades in-house.”

Simon Winstanley
Director, SW Architects

« back to residential